KLADZANY: V obci si cez projekt upravili okolie krypty rodiny Vladárovej

07.11.2010 Vranov nad Topľou

Kladzany 7. novembra (TASR) - Úpravu okolia a zlepšenie dostupnosti krypty rodiny Vladárovej zrealizovali cez projekt od mája do septembra 2010 v obci Kladzany v okrese Vranov nad Topľou.
Podľa starostu obce Daniela Lorinca mala prípravu a organizáciu aktivít na starosti pracovná skupina, v ktorej okrem neho bola napríklad aj záhradná architektka. Do aktivít sa zapojili miestni dobrovoľníci z radov partnerov projektu zo základnej školy a Klubu slovenských turistov Sosna, ale napríklad aj z radov Základnej organizácie Slovenského zväzu zdravotne postihnutých. Išlo spolu o viac ako 50 ľudí, ktorí odpracovali 600 hodín.
„Zapojením vlastnej komunity sa zvýšil záujem a zodpovednosť občanov obce Kladzany o veci verejné. Touto aktivitou obce sa zlepšil estetický vzhľad verejného priestranstva - krypty rodiny Vladárovej, upravilo sa jej okolie, zlepšil sa stav existujúcej zelene, vysadila sa nová drobná a okrasná zeleň, osadili lavičky a krytý altánok, “ uviedol starosta, podľa ktorého sa tým zlepšila dostupnosť a informovanosť o tejto pamätihodnosti obce, vytvoril sa ďalší informačno - oddychový bod na turistickej trase historicko – poznávacieho okruhu pod hradom Čičva.
„Je to taký dobrý štart, ale v ďalšej fáze by som tam už nerád robil nejaké amatérske zásahy. Už by to potrebovalo nejakú projektovú dokumentáciu. Chceli by sme postupne sprístupniť aj vnútro krypty, ktorú ešte za socializmu uzavreli pred vandalmi, “ uviedol Daniel Lorinc, ktorý v blížiacich sa komunálnych voľbách nemá žiadneho protikandidáta na post starostu. V takej malej obci, ktorá má 525 obyvateľov, je starostovanie podľa neho čoraz ťažšie. „Keď nerobíte projekty, nemáte nič, keď ich robíte, tak máte kopec administratívy. Na taký malý úrad je to náročné, “ dodal starosta.
Na celkový rozpočet projektu v sume 8900 eur prispela čiastkou 3400 eur nadácia Ekopolis v spolupráci so spoločnosťou Slovnaft, a. s. , v rámci grantového programu Zelené oázy 2010 a sumou 2000 eur Nadácia Orange v rámci grantového programu Šanca pre Váš región 2010.
Rodina Vladárova vlastnila v Kladzanoch kaštieľ, ktorý sa nezachoval, dodnes však stojí druhý v neďalekej obci Majerovce, ktorý sa ako národná kultúrna pamiatka v súčasnosti renovuje.
 

Vyberte región